Σελίδες

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Προτάσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών για τις Απόκριες και όχι μόνο...


 Με αφορμή σύσκεψη Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Γρεβενών για τις Απόκριες 2024, καταθέσαμε τις παρακάτω προτάσεις 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΥΓΔΑΛΙΩΝ

Επειδή πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε διατυπώσει την άποψη ότι δεν πρέπει να συζητάμε οι αρμόδιοι φορείς μόνο πριν τις απόκριες για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, αλλά να συζητάμε σε ανύποπτο χρόνο για τις εκδηλώσεις όλου του έτους, γι αυτό και σήμερα θα σας παραθέσουμε τις προτάσεις μας συνολικά για το θέμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων όλου του έτους στον τόπο μας:

1. Πολύπλευρη ενίσχυση της δράσης των πολιτιστικών συλλόγων, οικονομική, υλική, ηθική κλπ.

2. Να διοργανωθούν σεμινάρια επιμόρφωσης των στελεχών  των Πολιτιστικών Συλλόγων.

3. Καταγραφή της τοπικής ιστορίας – λαογραφίας από επιτροπή που θα συσταθεί από το Δήμο ή την Περιφέρεια, τα μέλη της οποίας θα εργαστούν εθελοντικά και σε συγκεκριμένο θεματικό τομέα.

4. Καταγραφή με τον ίδιο τρόπο των δημοτικών τραγουδιών και της λαϊκής παράδοσης του τόπου μας, τουλάχιστον σε τρία επίπεδα:

α. Των Κουπατσαραίων

β. Των Βλάχων

γ. Των Ποντίων

Προβολή όλων των παραπάνω με εκδόσεις βιβλίων, CD, DVD και στο διαδίκτυο.

5. Προσανατολισμός και συντονισμός της δράσης των Πολιτιστικών Συλλόγων, αλλά και των μουσικών συγκροτημάτων δημοτικής μουσικής για την καταγραφή, ανάδειξη και προβολή των δημοτικών τραγουδιών και της λαϊκής παράδοσης των Γρεβενών.

6. Να δημιουργηθεί στο Νομό Ένωση Πολιτιστικών Φορέων για το συντονισμό της δράσης των Συλλόγων και  όχι μόνο. (Υπάρχει σχεδόν σε όλους τους νομούς της χώρας.)

7. Κάθε χρόνο οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι να καταθέτουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων όλου του έτους και να επιχορηγούνται με βάση αυτό και επίσης να επιχορηγούνται μόνο οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που στις εκδηλώσεις τους θα προβάλλουν τη γρεβενιώτικη μουσική παράδοση, με γρεβενιώτικα μουσικά συγκροτήματα που θα έχουν πιστοποιηθεί για το σκοπό αυτό από το Δήμο.

8. Ίδρυση και λειτουργία Λαογραφικού Μουσείου στην πόλη των Γρεβενών.

9. Η παράδοσή μας για τις απόκριες είναι οι φανοί, το μασκάρεμα και τα σκωπτικά τραγούδια και αυτά πρέπει να αναδείξουμε. Γι’ αυτό κατά την περίοδο της Αποκριάς πρέπει να αναβιώσουν στην πόλη των Γρεβενών οι παραδοσιακοί «φανοί» όπως γίνονταν παλιά στις γειτονιές της πόλης, με τη ενεργό συμμετοχή των συλλόγων που θα πρέπει να δημιουργηθούν σε επίπεδο γειτονιάς, με την υποστήριξη του Δήμου, ενώ όλη την τελευταία βδομάδα στην πλατεία της πόλης θα γίνονται εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς ή αναβιώσεις εθίμων. Παράλληλα οι Σύλλογοι θα πρέπει να καταγράψουν και να αναδείξουν τα παραδοσιακά σκωπτικά τραγούδια των απόκρεων. Προσωρινά μπορεί να ζητηθεί και η συνεργασία αντίστοιχων ομίλων της Κοζάνης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γρεβενιωτών Κοζάνης. Μία ημέρα να αφιερωθεί στους απόδημους Γρεβενιώτες και μία στην τοπική παράδοση με τοπικά χορευτικά και μουσικούς. Στην όλη διαδικασία θα πρέπει να εμπλακούν ενεργά όλοι οι φορείς του νομού, κυρίως οι επιστημονικοί φορείς (π.χ. σύλλογοι δασκάλων-νηπιαγωγών και καθηγητών), τα σχολεία και οι σύλλογοι γονέων και βέβαια με πολύ καρναβάλι,  σάτιρα και τοπικά μουσικά σχήματα. Να εξεταστεί και το ενδεχόμενο της παρέλασης των καρναβαλιστών. Να συσταθεί επιτροπή από εκπροσώπους φορέων και συλλόγων που θα αναλάβει μόνιμα τη διενέργεια των αποκριάτικων εκδηλώσεων.

10. Στη διάρκεια των Χριστουγέννων, μεταξύ των άλλων εορταστικών εκδηλώσεων, να ξεκινήσουν γίνονται και οι «γιορτές του χιονιού», εκδηλώσεις που θα έχουν στο επίκεντρο το χιονοδρομικό κέντρο της «Βασιλίτσας», αλλά και θα εξακτινώνονται σε όλο τον ορεινό και ημιορεινό όγκο, αλλά και στην πόλη των Γρεβενών.

11. Τους καλοκαιρινούς μήνες να πραγματοποιούνται «οι γιορτές της γης», στις οποίες θα προβάλλονται όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα του νομού (βιολογικά προϊόντα, σιτάρι, κεράσια, μανιτάρια, τυριά, κρέατα, σαλιγκάρια, σταφύλια, κρασί, τσίπουρο, κλπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου